Как да направите Facebook частен

Източник: Thinkstock

Facebook е платформа за социални медии, която е създадена, за да даде възможност на хората лесно да намерят и да се свържат един с друг. Това обаче не означава непременно, че искате всички да имат достъп до всички аспекти на вашия онлайн профил. За щастие има няколко начина, по които можете да приспособите настройките за поверителност на вашия Facebook профил, за да ограничите каква информация е видима за другите. Ето няколко стъпки, които можете да направите, за да направите вашия Facebook профил по-личен.



Преки пътища за поверителност

Има два начина за достъп до настройките за поверителност на вашия Facebook профил. Първата се намира под иконата на катинара, разположена в горния десен ъгъл на страницата ви във Facebook. Щракването върху тази икона отваря падащо меню „Пряк път за поверителност“ с три заглавия.



  • Кой може да вижда нещата ми?
  • Кой може да се свърже с мен?
  • Как да спра някой да ме притеснява?
  • Вижте Още настройки

Щракването върху едно от горните заглавия отваря подменю, което предоставя опции за промяна на настройките за поверителност, свързани с всеки от въпросите. Ако обаче искате да видите всичките си опции за настройка на поверителност наведнъж, трябва да щракнете върху заглавието „Вижте още настройки“, намиращо се под трите въпроса. Това ще ви отведе до пълната страница „Настройки и инструменти за поверителност“.

Освен това можете просто да щракнете върху иконата на зъбното колело, разположена до иконата на катинара в горния десен ъгъл на страницата ви във Facebook. Това ще отвори падащо меню, което включва опция „Настройки за поверителност“. Щракването върху „Настройки за поверителност“ ще ви доведе директно до пълната страница „Настройки и инструменти за поверителност“.

Източник: Thinkstock



Настройки и инструменти за поверителност

На страницата „Настройки и инструменти за поверителност“ ще видите три основни заглавия с множество свързани подзаглавия под всяко.

  • Кой може да вижда нещата ми?
    • Кой може да вижда бъдещите ви публикации?
    • Прегледайте всичките си публикации и неща, на които сте маркирани
    • Ограничете аудиторията за публикации, които сте споделили с приятели на приятели или обществени?
  • Кой може да се свърже с мен?
    • Кой може да ти изпраща покани за приятелство?
    • Чии съобщения искам да се филтрират във входящата ми поща?
  • Кой може да ме погледне?
    • Кой може да ви потърси, като използвате имейл адреса, който сте предоставили?
    • Кой може да ви потърси с помощта на предоставения от вас телефонен номер?
    • Искате ли други търсачки да сочат към вашия график?

Коригирайте настройките си за поверителност

Щракването върху връзките, маркирани в син текст в най-дясната дясна част на всяко заглавие, ще отвори падащо меню с опции за настройка на поверителност. Най-високото ниво на поверителност, което можете да изберете в заглавие, ще бъде „Само аз“, което означава, че само вие ще имате достъп до информацията, намерена в тази категория. Най-ниското ниво на поверителност ще бъде „Обществено“, което означава, че всеки ще може да получи достъп до информацията, намерена в тази категория. Други опции за настройка на поверителност на средно ниво включват „Приятели“, „Приятели на приятели“ и „Приятели с изключение на познати“.



Трябва да се отбележи, че не всяка рубрика ще ви осигури ниво на поверителност на „Само аз“. Например, в подзаглавието „Кой може да ви изпраща молби за приятели?“ В заглавието „Кой може да се свърже с мен?“, Опцията за настройка на най-високо ниво на поверителност е „Приятели на приятели“. Тъй като Facebook е насочен към подпомагане на хората да се свързват с други хора , платформата за социални медии не предлага настройка, която ви прави напълно недостъпни за други потребители, а ви позволява само да блокирате напълно непознати.

От друга страна, функцията, която позволява на търсачките да се свързват с вашата времева линия, може да бъде напълно изключена, като премахнете отметката от съответното поле под заглавието „Искате ли други търсачки да се свържат с вашата времева линия?“. Според Facebook, изключването на тази функция може да отнеме известно време, за да влезе в сила, така че не се изненадвайте, ако видите, че времевата ви линия все още се показва в резултатите от търсачките за известно време.

Отворете падащите менюта за всяка подзаглавие и изберете най-високото ниво на поверителност, достъпно под всяка от тях, за да увеличите максимално цялата си поверителност във Facebook. Честито! Току-що направихте вашия Facebook профил възможно най-личен.

дете, изчезнало от 2002 г. насам

Както вече беше отбелязано, невъзможно е да направите профила си във Facebook напълно частен. Ако обаче искате максимално ниво на поверителност от Facebook, винаги имате възможност да изтриете потребителския си профил. За да изтриете вашия профил, щракнете върху зъбното колело в горния десен ъгъл на страницата ви във Facebook и намерете бутона „Защита“ (под „Общи“) в лявата част на страницата и щракнете върху него. Намерете синьо маркираната текстова връзка, озаглавена „Деактивирайте акаунта си.“ Кликнете върху връзката и просто следвайте инструкциите на екрана.

Следвайте Nathanael в Twitter @ArnoldEtan_WSCS

Още от Tech Cheat Sheet:

  • Колко пари струвате на тези 5 социални мрежи?
  • Как Snapchat се опитва да убеди потребителите да му се доверят
  • Как Facebook ще бъде навсякъде в „Свързания свят“